top
logo

Корисні посилання

Державні установи

mon khouo ptou ptokh dsz

Освітні портали

ПедПРЕСА Інформаційно-комунікаційний портал системи освіти Харківської області  Файловий сервер ІКП СО

Портали

google24 mail.ru YouTube vkontakte24

Автопереклад

Ukrainian English French German Russian

17 квітня 2012

Публікація "Безпека праці в професії електрозварник"

Публікація "Безпека праці в професії електрозварник"

Переглянути/завантажити

Read more

Контроль за якістю підготовки кваліфікованих робітників

Якість професійної підготовки робітників набуває особливого значення в умовах ринкової економіки, оскільки, якість є основою формування робітничого потенціалу, який відповідає вимогам сучасного ринку праці.

Вимоги до якості трудових ресурсів потребують, насамперед, сучасних підходів до їх підготовки та високого професіоналізму інженерно-педагогічних працівників.

В центрі уваги нашого ліцею є вдосконалення та покращення професійної підготовки учнів, а також налагодження взаємовигідних зв’язків з підприємствами-замовниками.

Система професійного навчання ліцею являє собою цикл, який проходить інженерно-педагогічний колектив для ефективної підготовки випускників до роботи.

Складність цього циклу визначається систематичним контролем, який передбачає порівняння реального рівня підготовки учнів до вимог на робочому місці.

Read more

Вимоги до професії кухаря

Професія кухаря пов’язана з роботою в гарячих цехах. Він повинен мати добре здоров’я для того, щоб витримувати іноді немале фізичне навантаження.

Той, хто хоче оволодіти професією кухаря, повинен любити їжу, цікавитись технологією її приготування, мати творчу уяву. Акуратність, уважність ,творча фантазія під час виготовлення та оформлення кулінарних виробів - основні якості, які потрібні кухарю.

Кухар повинен мати тонке смакове відчуття, нюх, що дозволяє безпомилково визначити свіжість і якість продуктів, ступінь готовності страв.

Кухар має володіти так званою кухарською хваткою: він повинен бути швидким, вправним і зібраним, а руки у нього – спритними, швидкими з гарною координацією рухів.

Він повинен бути стриманим та терплячим, доброзичливим.

Кухарю потрібно бути спостережливою людиною, психологом і педагогом, щоб вчасно відчути настрій відвідувача і знайти підхід до нього.

Кухар повинен бути людиною високої естетичної культури, що виявляється у манерах спілкування, зовнішньому вигляді, в умінні відчувати красу, шукати та створювати її.

Read more

Історія виникнення професії кухар

Своїм корінням кулінарія поринає у далеке минуле – туди, де горів вогонь жертовного вогнища. Найбільше у розвиток кулінарії внесли античні народи, древні греки та римляни.

Кухарську майстерність греки ставили в один ряд із музикою та поезією.

За їх рецептами готовилися страви для учасників Олімпійських ігор, для літніх людей, які страждали порушеною функцією шлунку, тощо.

Древні римляни мистецтво кулінарії та хлібопечення запозичили у греків. Уже у ІІІ столітті до н. е. у Римі існували кулінарні школи. Займатися приготуванням страв вважалось модною та почесною справою.

За 2500 років людство повільно удосконалювало як свої смаки, так і тонкощі технології приготування їжі. Прикладом може бути європейська кухня, стрімкий розквіт якої припадає на епоху середніх віків та більш пізній період.

Народження кулінарного мистецтва на Русі пов’язане зі знаменитими язичницькими святами. З часом язичницькі боги були забуті, а добрі традиції – залишились.

Літописи та інші пісенні пам’ятки, а також археологічні розкопки свідчать про багатство і різноманітність їжі, що споживалась населенням Середньої Наддніпрянщини в період Київської русі.

Спільність походження російського і українського народів, їх матеріальної культури, створили і спільні характерні особливості їх кухонь. Українська кухня запозичила деякі страви російської кухні, які збагатили її асортимент. Це щі, солянка, пельмені, кулеб’яка та інші страви. У свою чергу з української кухні в російську ввійшли такі страви, як борщі, вареники, сирники, овочі з різною начинкою, шпиговане салом м’ясо, фарширована риба, домашня свиняча ковбаса тощо.

Професія кухаря у царській Росії завжди була однією з найбільш принижених, особливо при кріпосному праві. З часу його скасування розпочалося відродження старовинної кухні. Колишні вельможі, опинившись в еміграції після жовтня 1917 року, змінили свої смаки : відкривали ресторани, відроджували старі забуті страви.

Першою російською кулінарною книгою прийнято вважати

« Поваренные записки», що була видана у 1779 році Сергієм Друковцовим.

У Москві перша їдальня відкрилась 12 квітня 1918 року, де спочатку готували 500 – 600 обідів на день, але досить швидко їх кількість була доведена до 1500. Стрімко розширювалась мережа дитячих та шкільних їдалень.

Бурхливий розвиток мережі підприємств громадського харчування уже в перші роки Радянської влади потребував організації шкіл кулінарного учнівства, а потім технікумів, інститутів інженерів громадського харчування. Був створений Інститут харчування Академії медичних наук СРСР, в якому фізіологи, біохіміки розробили норми харчування залежно від клімату, професії та віку людини, вивчили низку проблем обміну речовин в організмі, створили засади сучасного лікувального харчування.

Для широкого використання в харчуванні страв української народної кухні Український науково – дослідний інститут торгівлі і громадського харчування, відновив рецептуру стародавніх національних українських страв, склав рецептуру й технологію приготування понад 400 українських страв.

Read more

Характеристика професії ОКН

  • Оператор комп'ютерного набору. Секретар керівника

    ОКН ОКН ОКН ОКН ОКН

  • виконує операції з базами даних (введення, опрацювання, накопичення, систематизація, виведення інформації) на комп'ютерному устаткуванні;
  • готує до роботи устаткування, магнітні диски, папір;
  • працює в текстовому редакторі з введенням тексту та його редагуванням;
  • записує текст на дискету чи переносить на папір за допомогою матричного або лазерного принтера;
  • виконує інші операції технологічного процесу опрацювання інформації (приймає і контролює вхідні дані, готує, виводить та передає вихідні тощо);
  • керує режимами роботи периферійного обладнання згідно із робочими завданнями (підготовка текстів документів та листів,
    розрахунків, таблиць, переліків, списків тощо);
  • своєчасно застосовує відповідні дії в разі появи недоліків у роботі устаткування;
  • використовує обладнання для передавання (приймання) інформації на відстань відповідно до вимог призначених для цього програм;
  • постійно удосконалює уміння та навички праці з клавіатурою.

 

Read more

Вимоги до професії ОКН

Ретельність, терпіння, стійкість уваги, вміння бачити те, що стоїть за умовними знаками, здатність довго зосереджувати увагу, швидкість і точність рухів, схильність до роботи на одинці.

Поряд з високими вимогами до здоров'я людини діяльність оператора комп'ютерного набору висуває підвищені вимоги до його психофізіологічних та психологічних якостей, передусім до пізнавальної, емоційно-вольової сфер і характеру людини.

Важливу роль у діяльності оператора відіграє зорове сприйняття. По-перше, воно бере участь в ознайомленні оператора із завданням програміста, реалізації цього завдання. По-друге, управління ЕОМ здійснюється в умовах зчитування оператором різноманітних зорових сигналів на шкалах різних елементів і пристроїв ЕОМ. Завдяки цим сигналам, оператор виконує певні дії і маніпуляції, спрямовані на запуск машини, її зупинку, сповільнення чи зміну напрямку функціонування системи. Такого типу професійні завдання висувають високі вимоги до точності зорового сприймання та його об'єму. Оператор повинен також добре розрізняти світлові сигнали різного кольору та їх інтенсивність.

Великого навантаження зазнає увага оператора. Під час роботи вона напружена, спрямована на зчитування значної за обсягом зорової інформації, зосереджена на виконанні завдання в цілому. Успішне розв'язання такого роду професійних завдань вимагає від оператора високо — розвиненої стійкості уваги, здатності до її концентрації.

У оператора комп'ютерного набору високої кваліфікації повинна бути добре розвинена пам'ять. Високий темп роботи потребує від оператора точних і безпомилкових дій, постійного поповнення професійних знань.

Однією з умов успішної роботи оператора є дуже високий рівень розвитку швидкості і точності рухів. Це пояснюється тим, що продуктивність праці оператора значною мірою залежить від його темпу роботи, здатності швидко і правильно набирати цифри чи букви на клавіатурі машини. Досвідчені оператори набирають необхідну інформацію на клавіатурі "сліпим" методом, тобто не дивлячись на неї, а концентруючи всю увагу на інформаційному матеріалі, зображеному на моніторі.

Робота оператора комп'ютерного набору одноманітна. Водночас вона вимагає високої відповідальності і постійної уваги протягом усього робочого дня. У таки умовах добре справляються з роботою оператори з високим рівнем емоційної стійкості.

Важливою психологічною умовою успішної діяльності оператора комп'ютерного набору є високий розвиток професійно-важливих якостей. Серед них — висока відповідальність, дисциплінованість, працьовитість, точність у роботі, ретельний самоконтроль і вольова саморегуляція, наполегливість у досягненні мети, прагнення до розширення і підвищення професійних знань.

Робота на ЕОМ цікава для тих людей, хто може протягом тривалого часу зосереджуватися на виконанні складних, але досить одноманітних операцій, любить маніпулювати цифрами, знаками, системою знаків, віддає перевагу роботі, яку може виконувати індивідуально.

Read more

Календар новин

<< < квітня 2012 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

bottom

© Красноградський професійний ліцей